(1) Aankomst in Cairo

Na door Robin en Sirirat te zijn weggebracht en uitgezwaaid, vliegen we met een snelheid van ~850km/u in 4,5 uur naar Cairo. Gelukkig geen files onderweg. We worden opgewacht door de chauffeur van ons Hotel. Gelukkig hebben we geen auto gehuurd, want het verkeer is erg chaotisch toeteren, zonder licht rijden, afsnijden...




Ons Hotel ligt midden in het centrum en hebben vanaf onze 5e etage mooi uitzicht op het Egypt Museum en het Tahrirplein of te wel het plein van de revolutie begin dit jaar (je weet wel met al die demonstrerende mensen). Het is een gezellige drukte op het plein, van toeterende auto's, sirenes en brullende Vuvuzala´s. Het schijnt een Islamitisch feest te zijn, volgens de kelner vergelijkbaar met ons Kerst en Oud en nieuw (nou dat denken wij niet). Vanaf het balkon van en onder het genot van ons 1e Egyptische biertje (wisten niet dat Stella uit Egypte kwam) is het allemaal een mooi gezicht.


(2) De Piramides van Gizeh

De zon is hier op tussen 06:15 en 17:00 dus wil je wat zien dan is het zaak om bijtijds op te staan. Maar toen we vanmorgen vanmorgen om 4:44 uur gewekt door de gebedsomroeper van de Cairo draaiden we ons toch nog maar even om.
Vandaag gingen we met chauffeur en Gids naar de Piramides van Gizeh. Na een halfuurtje rijden door de stad zagen we ineens het topjes van Piramides boven de huizen uitsteken. Wooowh !
Slalommend met de auto door de Kamelen drijvers en paarden menners die zich met gevaar voor eigen leven voor de auto gooien om een Toerist te vangen komen we bij de ingang van het gebied.



Het is bijna niet voor te stellen dat dit zo'n 4500 jaar geleden gebouwd is.
Even enkele van de tientallen feitjes, verteld door onze deskundige gids: de stenen wegen elk zo'n 2500 kg, waarvan er 2.300.000 nodig waren om de grote piramide in 20 jaar tijd te bouwen. De meeste (granieten) stenen werden vanuit Aswan zo'n 1000 km verder gelegen over de Nijl die toen langs de Piramides liep verscheept.




In tegenstelling tot de buitenkant valt de binnenkant van de Piramides wat tegen. Na een steile lange trap (meer een glijbaan) waar Sjaak bijna kruipend doorheen moet, kom je uit in een paar kleine lege vertrekken waar de tombe van de Koning moet hebben gestaan, maar die zo te ruiken nu ook wel eens urinoir gebruikt worden.
Eigenlijk hebben ze nooit iets in DEZE piramides gevonden, maar de mysterieuze verhalen / mythes en de indrukwekkende oude bouwwerken en de grote Sfinx, maken dat het met recht 1 van de 7 wereld wonderen genoemd mag worden.




's Avonds lopend wat Sightseeing lang de Nijl de stad verkend, en de route voor de komende 5 dagen uitgestippeld en besproken. We trekken 3 dagen de woestijn in, incl. kamperen zonder tent, (dat vind dappere Carla wel een beetje eng, en Sjaak vind het wel eng om geen GSM dekking te hebben ;-) Daarna nemen we de nacht trein naar Aswan. (voor meer foto's zie "FOTO ALBUM OP PICASA")

(3) Woeste Woestijnen en Oases van Rust

Om zeven uur vertrekken we met de auto naar Bahariyya oase in de westerlijke woestijn. Een tocht van 350 kilometer door de woestijn die telkens van kleur verandert, met af en toe een oliebron. De weg begint als vierbaans snelweg, waar (hoe is het mogelijk) verradelijke verkeersdrempels inzitten, waar je echt stapvoets overheen moet rijden. Het blijkt te zijn om voetgangers een kans te geven de snelweg over te steken.

Even later gaat de weg over in een eindeloze tweebaansweg. We worden overvallen door zeer dichte mist en het is niet verstandig om verder te rijden. De tijd gebruikt de chauffeur om te ontbijten; broodje kaas met chips, heeft hij geleerd van zijn dochter, die wij ook nog even aan de telefoon te spreken krijgen.



Tegen de middag komen wij aan in onze lodge, gelegen in de oase. Het is ook een oase van rust vergeleken met het drukke Caïro.




Na de lunch vertrekken we met onze gids/chauffeur "Goegoe" met z'n 4x4 Toyota om offroad de omgeving te verkennen. Hij laat ons de oase met dadelpalmen, het zoutmeer, de piramideberg zien en eindigen op English mountain, waar we een prachtig uitzicht hebben over het hele gebied als de zon ondergaat.


(4) Op safari door de woestijn

Met een jeep vol kampeer spullen vertrokken we de woestijn in. We hadden een nieuwe gids/chauffeur (gevraagd, die wel een enkel woordje Engels kon) we konden hem André noemen, een echte Bedoeïen.
Als eerste kwamen we in de zandduinen, net het Scheveningse strand alleen is het hier wel een stuk verder lopen naar de waterkant, en heuvelachtiger.


Over de weg weer verder en het zand ging langzaam over in zwarte stenen (lijkt we leisteen) wat dus de `Black Desert` is.



Na een uitgebreide Egyptische Lunch rijden we door naar "White Desert National Park"
Onze gids weet de mooiste vergezichten en natuurverschijnselen wel te vinden, maar verslikt zich toch een keertje in het mulle zand. We staan muurvast (waarschijnlijk door Carla's overgewicht ;-) Maar nadat hij z'n banden half heeft laten leeglopen om meer grip te krijgen en met wat hulp komen we weer los.



Het landschap veranderd steeds verder in een echt ongelooflijk landschap (je waant je bijna op een andere planeet) van wit (zacht) kalk gesteente met de raarste vormen. Dit is de "Old White Desert"


De zon gaat over een uurtje onder en het wordt tijd om een plek te vinden voor de nacht. Dit gaan we doen in de "New White Desert" bij "Kip met Paddenstoel".
Ja sommige kalk figuren hebben ze namen gegeven en dit is de bekendste (of zie jij er wat anders in ?)


Terwijl wij weer van een mooie zonsondergang mogen genieten, slaat André het kamp op....


.... en maakt voor ons een heerlijke maaltijd. (wat een luxe allemaal, we mogen niets doen zegt hij alleen genieten)


Het is erg gezellig, 's avond rond het kampvuur laat André ons kennis maken met de Bedoeïese Thee Cultuur (en Carla krijgt de ingrediënten mee om het thuis ook een uit te proberen) Carla wordt gerust gesteld als André verteld dat er geen enge dieren in de woestijn lopen, maar niet veel later
krijgen we bezoek van een Woestijn vos die even water komt drinken. Grappig hé


Tijd om te slapen onder de sterrenhemel, maar omdat het volle maan is zien we niet heel veel sterren.
Koud zullen we het niet krijgen, want naast een slaapzak leggen we op en onder dikke dekens van kamelen haar. 's ochtends worden we gewekt door de zon (en André die SUNRISE ! roept)


Na het ontbijt, is het (helaas) tijd om in te pakken en terug te rijden naar de Bahariyya Oase.

(5) Opweg naar Aswan aan de Nijl

Voordat we van Bahariyya naar Cairo vertrekken moet er eerst getankt worden, no problem zou je zeggen.
Maar aangezien we niet de enige zijn, er maar 1 tankstation is, er maar 1 slang in gebruik is, er 3 rijen staan (auto's, 2 wielers en Jerrycans), en niet iedereen op z'n beurt wil wachten is het chaotisch. Onze chauffeur vertelt dat wij bijna ons vliegtuig missen en onderhandeld met de wachtenden. Wat dat betreft zijn ze dan toch wel aardig voor de toeristen dus we mochten voor.


Zo-wie-zo zijn de Egyptische mensen hier erg geïnteresseerd in Buitenlanders. Niet alleen dat (zeker Carla) van top tot teen wordt bekeken, maar ook omdat je zeer vaak wordt aangesproken, uiteraard meestal om handel of uitstapjes te verkopen (soms wel irritant als ze niet van opgeven weten) maar bv ook op een treinstation waar je gewoon veel gesprekken heb met mensen over van alles en nog wat en bv over het verschil in Cultuur.
Nou wij keken onze ogen weer uit hoor toen we op het station op onze nachttrein naar Aswan zaten te wachten. Veel kleine kinderen spelen en rennen over het perron, mensen die de rails over steken naar het andere perron, overvolle treinen 2e klas (goedkoop) zonder deuren waar mensen op en afspringen...
Nee dat zaten wij beter met een 2 persoons hut met wastafel, en waar een avondmaaltijd en ontbijt worden geserveerd.
Om 9 uur 's morgens hobbelden we Aswan binnen (we zeggen bewust hobbelen, want volgens ons zaten er vierkante wielen onder onze wagon. Gratis massage zullen we maar zeggen)
We logeren in een lekker Luxe resort in Aswan, in een bungalowtje aan de Nijl. Nu tijd om even te relaxen...

(6) De Nubiers, Zeilen en Kamelen

Van Aswan wordt ook wel gezegt dat dit de begin is van Afrika, de mensen (Nubiers) zijn hier inderdaad een stuk donkerder. Om meer kennis te maken met de Nubiers verhuizen we naar een Nibies Guesthouse "betelkerem" aan de andere oever van de Nijl (we hadden thuis al goede recenties hierover gelezen (zie ook http://www.betelkerem.com/ ) Het pontje die ons de Nijl overzette (voor 12 cent) was trouwens verdeelt in een mannen en een (zwart gesluierde) vrouwen deel als enige toerist pas je je dan maar aan.


's middags maken we met een Faluka (Egyptise Zeilboot) een lekkere tocht over de Nijl. Omdat Aswan ook het start en eindpunt is van Cruises over de Nijl, liggen hier heel wat Cruiseboten aan de kade.




Het Guesthouse heeft een heerlijk dakterras waar we een mooi uitzicht hebben over de Nijl, Aswan aan de overkant en op de kale heuvel naast ons de "Tombes of the Nobels" die 's avonds mooi verlicht wordt. De temperatuur is hier met ~25gr lekker en we zitten nog tot laat buiten, zonder bier trouwens want dat is hier moeilijk te vinden (gisteren hadden we wel een stalletje gevonden, die ergens goed verstopt en in een plastic tasje ons blikjes bier verkocht. Het lijkt wel illegaal HAHA)


 's Morgens staan 2 taxi's van de woestijn (of te wel kamelen) voor het Guesthouse ons op te wachten voor een tochtje door de woestijn (Sahara) naar het St. Semeonklooster, en op de terugweg stopten we op de top van de kale heuvel waar we een mooi uitzicht hebben over Aswan en omgeving.



Het is nu onze laatste avond in Aswan en lopen nog even over de Old Bazar (markt)
Het ziet er allemaal kleurrijk uit, maar jammer dat je hier bij bijna elke kraam aangesproken om iets te kopen.

(7) Luxor met z'n Tempels en Tombes

Wij kiezen om i.p.v. met een Cruise boot, met de taxi naar Luxor te reizen. De route loopt langs de Nijl, en naast de Oases in de woestijn is het gebied langs de Nijl het enige vruchtbare gebied van Egypte (en waar dan ook het grootste deel van de Egyptische bevolking woont) verder lijkt het alleen maar woestijn. Onderweg komen we naast heeeel veel Politie Checkpoints, ook de 1e Tempels tegen, 2 hiervan bezoeken we (Tempel Kom Ombo en Edfu, voor Egyptoloog Robin deze zijn de tempels voor de Sobek, Horus sr. en Horus jr.) Tenslotte komen we in Luxor aan het Toeristisch Centrum van Egypte. Dat is te merken aan de vele bussen en tientallen Cruise Boten die we zien. We verblijven hier 3 nachten en hebben zo 2 dagen de tijd om in rustig tempo de Highlights van Luxor en omgeving (de Tempels en Tombes) te bekijken.



De Tempel van Karnak (Amun) is indrukwekkend door zijn Grootte en 134 Zuilen.



De Valley of the Kings. Ver verstopt tussen en in de bergen zijn tot hier nu toe 63 Konings graven gevonden (waaronder de meest bekende en laatst ontdekte Tutankhamun). Hier mochten we trouwens geen foto's maken.

De Tempel van Hatshepsut, die half in de berg is gebouwd.



Morgen verlaten we Luxor, het was mooi om deze oude bouwwerken met al z'n inscripties (het lijkt wel 1 grote rebus ;-) eens in het echt te hebben gezien. Jammer alleen dat veel beelden en afbeeldingen zijn vernield, maar ze zijn overal nog wel druk bezig met restauratie.



De volgende stop is Hurghada aan de Rode zee, waarvan we hopen dat hij in werkelijkheid Turquoise is.

(8) Hurghada aan de Rode Zee

We hebben een auto met Chauffeur geregeld om ons van Luxor naar Hurghada aan de Rode Zee te brengen.
Het laatste deel naar de kust rijden we tussen/over een bergketen wat langs het grootste deel van de 1000 km lange kustlijn loopt.


Tenslotte komen we aan in ons Resort in Hurghada. Het ziet er allemaal mooi uit.


Ons plan om lekker te gaan snorkelen in de Rode zee stellen we nog even uit. Omdat de westenwind van de laatste dagen er voor heeft gezorgd dat de water temperatuur (wat normaal 25-30 zou moeten zijn) nu 21 is.
Er zijn hier trouwens langs de kust veel resorts, maar nog veel meer in aanbouw, je vraag je af voor wie. Waarschijnlijk voor de Russen want die lopen hier veel rond (die houden zo te zien wel van All Inclusive Vakanties, vooral dan de drank.
We hadden eerst het plan om nog een dag of 2 in Cairo te zijn, maar gezien de ongeregeldheden (dat hier 24/7 op het nieuws is) hebben we ons plan aangepast. Morgen stappen we wel op de bus naar Caïro, maar stappen uit in Port Sokhna.

(9) Lekker genieten bij Port Sokhna

Met de snelbus rijden we langs de kust naar het noorden en stappen na zo'n 300 km uit bij de plaats Port Sokhna. Onderweg spot Sjaak nog een paar opmerkelijke zendmasten:

Zendmast met uitkijkposten tegen de struikrovers (alhoewel er in de verre omtrek geen struik is te vinden)


Een gecamoufleerde zendmast

Port Sokhna is een klein plaatjes aan de Golf van Suez, en weer heel anders dan dat we tot nu toe van Egypte gezien hebben. Niet gericht op de buitenlandse toerist maar meer het gebied waar de Egyptenaren (met name uit Caïro) hun weekenden en vakanties doorbrengen.


Er zijn de eerste dagen niet veel gasten in het Hotel, en met 4x meer Personeel dan gasten betekent dat we hier aardig in de watten worden gelegd. Met het lekkere eten liggend onder een rieten parasolletje en af en toe snorkelen tussen de aquarium vissen in de zee houden we het hier wel uit.



Om toch nog een beetje actief te zijn, bezoeken we nog wel een Koptisch klooster in de bergen (de Monistary van St. Paul gebouwd in de 6e eeuw)




Maar eenmaal terug... Nog even lekker genieten van de laatste vakantie dagen, de zon, en .... tot de zon ondergaat




Het was een mooie reis voor het eerst een verre vakantie met z'n 2tjes. We hebben veel gezien maar ook lekker gerelaxt. Morgen weer in het vliegtuig op weg naar huis. Wel raar nu nog op slippers in de warmte en over 2 weken is Sinterklaas al weer op weg naar Spanje en hebben we de kerstboom al staan.

De Blog en de Route

Deze blog is een dagboek van onze vakantie in het najaar van 2011. Bestemming is Egypte en voor het eerst een verre vakantie met z'n 2tjes. 

Nog niet eerder zijn we zo op de bonnefooi een rondreis begonnen (3 dagen voordat onze vakantie begint hebben nog geen slaapplaats of dergelijke geboekt)
Wel hebben we een Retourtje Amsterdam-Caïro en weten we wat we allemaal willen zien en doen (zie hier onder) en bekijken daar wel hoelang we ergens blijven.


  • dag-1 (wo 9 nov) Den Haag - Cairo (القاهرة)
    vluchtschema: Amsterdam-Cairo MS0758 15:00-20:30 (EgyptAir)
  • dag-2 (do 10 nov) ??
  • ......
  • dag-17 (vr 25 nov) ??
  • dag-18 (za 26 nov) Cairo - Den Haag
    vluchtschema: Cairo-Amsterdam MS0757 10:00-14:00 (EgyptAir)